Atlantikron la 20 de ani

http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=44118

In perioada 31 iulie – 9 august a. c., a avut loc la  Capidava, sub genericul “Atlantykron _ unde fictiunea devine realitate”, cea de-a XX-a editie a Academiei de Vara pentru Tineret, Stiinta, Viitorologie si Science Fiction. Acest program este realizat impreuna cu “World Genesis Foundation” din SUA, Centrul pentru Studii Complexe, Societatea de Stiinta “Cygnum” din Suceava, Fundatia “SocRaTe” si Asociatia pentru Sport si Cultura din Bucuresti. Sunt asteptati sa participe peste 400 de tineri din toate zonele tarii, precum si din SUA, Germania, China, Rusia, Thailanda, Republica Moldova, selectionati de catre organizatori, si care vor avea ca invitati personalitati de marca ale culturii si stiintei din Romania, Germania, Rusia, Italia si SUA. Programul “Atlantykron” se desfasoara de 20 de ani si a suscitat un interes deosebit pentru mass-media, televiziuni, posturi de radio, grupuri de presa sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate carti, au fost realizate filme. (I.Z.)

Evenimentul s-a desfasurat  pe o insula de pe Dunare, in apropiere de satul si ruinele antice romane Capidava, transformata, vreme de zece zile in fiecare vara, intr-un loc magic. Insula a fost ,,descoperita” de catre Sorin Repanovici, iar in anul 1990, vreo douazeci de tineri ciresari din Cernavoda, Craiova, Bucuresti, indragostiti de natura si aventuri science-fiction au venit la prima editie a taberei, in conditii de salbaticie, fara curent electric, in corturi. In acest colt de rai, pe o insula din mijlocul Dunarii, s-au reunit atunci, in 1990, intr-o tabara de corturi, departe de virusul civilizatiei, cativa tineri muschetari SF-isti: Sorin Repanovici, Felix Moga, Mariana Gencarau, Pompilian Tofilescu, Aida Gusan, Jeni Carp, Alina Popov, Adrian Gasnac, Simona Vladareanu, Adrian Taracila, Dan Ninoiu, Adrian Rosianu , Adriana Macsut, dar si veteranii SF-isti: Alexandru Mironov, Aurel Carasel, Ion Ilie Iosif, Ovidiu Petcu. Visul a continuat si au aparul bacurile, curentul electric, iar tabara a devenit internationala, transformandu-se intr-o adevarata scoala unde se construieste viitorul. S-au adaugat nucleului initial: omul de radio Stefan Ghidoveanu, profesorul de stiinta complexitatii Florin Munteanu, Dan Milici, specialistul in filosofia ingineriei, fratii Adrian si Ionut Banuta, precum si Cristian Pamfilov (Pif), Mihaela Murariu Mandrea, pictorul Aurel Manole, Traian Badulescu, reputatul fizician David Anderson etc.

Din nefericire, insa, la editia cu numarul 20, ne privesc din vesnicie: Simona Vladareanu (adolescenta romantica din nucleul initial, prea devreme rapusa de cancer); Dan Merisca, scriitorul SF cu cei mai multi fani ( mort si el prea tanar, in conditii nedeterminate, se pare, electrocutat; de mentionat ca, in urma cu cativa ani, Sorin Antohi ii cerea iertare prietenului sau, Dan Merisca, despre care scrisese rapoarte catre Securitate in timpul liceului…, dar marturisirea a venit prea tarziu); Paul Rosner (presedinte al Federatiei Americane de kickboxing, plecat in lumea vesniciei, acum o saptamana).

Veniti pentru prima oara pe “Atlantykron”, in 2008, sotii Camelia si Cristian Ungureanu s-au molipsit si ei de “virusul” SF. Stefan (Bak) Grosu se poate numi de acum “veteran”, deoarece a fost prezent la editiile din 2005, 2006, 2008. Desi nu mai este la prima tinerete, Stefan obisnuieste sa spuna ca a regasit aici spiritul adolescentei.
Un neajuns teribil al editiei a fost insa o invazie nemaivazuta a tantarilor: cica tantarul autohton a suferit o mutatie genetice prin combinarea cu tantarul african. Peste cei 300 de partcopanti s-au abatul in roiuri tantarii devoratori. Invazia insa nu a dis la inchiderea taberei. Cum a spus unul dintre veterani, Aurel carasel, aceasta editie a fost un parastas al tanarilor omorati in cei 20 de ani. La revedere Atlantikron nr 20 … si acum gandurile se indreapta spre atlantikron nr 21.

ADRIANA MACSUT SI STEFAN BAK GROSU

Advertisement
Published in: on September 26, 2009 at 11:26 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2009/09/26/atlantikron-la-20-de-ani/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: