Neamul Noica la Apel

http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=44171

“Neamul Noica”… la apel!

Diverse
nr. 344 / 30 Iulie, 2009

Nicolae Noica, nepotul dupa frate al filosofului Constantin Noica, s-a implicat, din punct de vedere sufletesc, in comemorarea unui veac de la nasterea unchiului sau. Nascut pe 7 iulie 1943, la Rosiorii de Vede, a urmat cursurile Facultatii de Constructii (promotia 1969) si a devenit specialist in istoria tehnicii si constructiilor. Are numeroase carti in acest sens si, in prezent, este titular al acestui curs si profesor asociat la Institutul de Constructii Bucuresti. Dupa 1990, a fost parlamentar, apoi, in perioada 1996-2000, a ocupat functia de ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale. Neamul Noica, in care isi are originea filosoful, este o familie veche de romani din Sistov, care s-au asezat, prin secolul al XIII-lea, pe malul drept al Dunarii, numele lor vechi fiind Dogaru si Gigantu. Cea care a dat numele este Anica sau Baba Noica, o femeie energica, dar care, neavand copii, a infiat un prunc din vecini (1791). Cel care a dat linia intelectuala, dar si bunastarea, a fost insa Iacovache Noica, barbat care stia sapte limbi. In neamul Noica a existat un adevarat cult pentru studiu si se pot evidentia specialisti in diplomatie, inginerie, medicina, agricultura, profesori, arhitecti etc.

Amintirile despre unchiul sau, filosoful, sunt emotionante si arata ca in neamul Noica exista un adevarat cult al familiei, in sensul extins (de clan sau ginta). Nefiind literat sau filosof, Nicolae Noica a observat totusi ca unchiul sau, Constantin Noica, a reusit sa construiasca punti de legatura intre filosofie si inginerie, ajungand sa puna bazele filosofiei ingineriei sau constructiilor. A pus in practica sfatul unchiului sau, care i-a spus sa nu faca niciodata cladiri mai inalte decat copacii… pentru ca se ajunge la depersonalizare.

Cartea despre Neamul Noica (Editura Cadmos, Bucuresti, 2009) a aparut dintr-un spirit de revolta, spre a demonstra ca tatal filosofului Constantin Noica nu a fost un simplu administrator, cum apare in biografiile oficiale, si ca omul de cultura Constantin Noica are in spate un neam, iar in acest sens diplomatul Nicolae Titulescu arata: “Eu socotesc ca forta Romaniei o fac familiile de genul Otescu si Noica, una o familie de profesori, cealalta de agricultori”.

Grigore Noica (1880-1946), tatal filosofului Constantin Noica, a urmat studii de agronomie la Göttingen, a ajuns proprietar al mosiilor Vitanesti si Blejesti, a facut politica liberala si… a fost parlamentar. Devenirea filosofica a lui Constantin Noica este datorata mamei sale, Clementa Noica (nascuta Casassovici), care, desi nu avea studii superioare, era indragostita de filosofie si citea cu pasiune carti in acest sens.

Munca de documentare Nicolae Noica a inceput-o in anul 1988, cand a descoperit un document vechi de o suta de ani al lui Emanuel Vacareanu, un descendent al Noiculestilor, care intocmea primul arbore genealogic al familiei Noica. Decizia de a se aseza la masa de scris a luat-o pe 27 decembrie 1990, de Ziua Sfantului Stefan (in amintirea parintilor sai, dr. Stefan Noica si Ana Noica, nascuta Costescu). Cartea “Neamul Noica”, apartinand ministrului si profesorului de istoria tehnicii constructiilor nu este insa elaborata in stil rece si tehnicist, ci se dovedeste a fi o marturisire emotionanta, scrisa cu pasiune si talent literar, reunind ,,ganduri si amintiri despre personalitati ale neamului Noica” (cum spunea autorul in dedicatie). Pentru autor este un demers spiritual, dar, pentru ceilalti, este un album de familie fascinant, care arata ca filosoful Constantin Noica nu a aparut din neant, ci… se inscrie in neamul Noica, un neam care s-a implicat si a dat numeroase personalitati care au incercat sa isi zideasca menirea in viata cu pasiune si daruire.

Cartea este, asadar, binevenita intr-o societate care si-a pierdut modelele intelectuale adevarate si se orienteaza spre pseudo-eroi lipsiti de fundament cultural, care… nu vor lasa nicio urma in curgerea istoriei.

Adriana Macsut si Stefan Bak-Grosu

Advertisement
Published in: on September 26, 2009 at 12:25 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2009/09/26/neamul-noica-la-apel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 CommentsLeave a comment

  1. hello,

    Thank you for the great quality of your blog, every time i come here, i’m amazed.

    black hattitude.

    • Thanks for reading these posts and I am glad that you liked them . I hope you will read me in the future. I shall be honoured to see your notes on my articles!

    • Thanks! Happy New Year!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: