Popas la Sarata Monteoru

Vremea este caldă încă și  nu mai este înăbușitor de fierbinte ca in zilele verii. Căldura molcomă cheamă la drumeție. Sărata Monteoru este un loc de ragaz bine venit în aceste zile când încă frigul nu a venit și încă se mai simte dorul dre ducă din vacanța de vară.

Sarata Monteroru este o localitate stăveche fiind pentru prima data atestată documen – tar într-un document emis de Domnul Tarii Romanesti din perioada 1482-1496. Încă din acele vremuri de mult trecute era un loc de odihnă și de leac. Pentru odihnă și tratament cu apă bal- neară obișunuiau sa vina aici boieri pentru odihna Serban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Spiru Haret, etc.
Comerciantului grec Grigore Stavri, cel ce avea sa devina in ani boierul Grigore Constantinescu Monteoru,  a fost cel care a ridicat  localitatea Sărata Monteoru la rangul  de stațiune balneoclimaterică. Dar transformarea în stațiune  are însa o istorie pentru boierul Monteoru a făcut totul treptat pe măsură ce dobandea capital. Astfel în 1870 a construit   gara, numită de catre el Monteoru. Un an mai tirziu (1871) a ridicat prima fabrica de ulei mineral din Româ- ania. În anul 1880, Grigore Constantinescu Monteoru a devenit proprietarul exclusiv al ex- ploatărilor de petrol de la Monteoru unde extracția se facea printr-un sistem complicat de galerii cu sonde verticale si orizontale) și care era a patra de acest fel din Europa. A cedat  în 1887 drepturile de exploatare consortiului Offenheim Singer Co. Acum mina de petrol a ră- mas unica de acest fel  din Europa si a devenit muzeu Dar abia în 1890, sfatuit de Dr.Guyenot,    medic consultant la Aix des Bains (Franta), Grigore Constantinescu Monteoru a început ame jarea unui stabiliment balnear de toata frumusețea, ajutat fiind de arhitectul german Eduard Honzik. 1 iulie 1895  a marcat  inaugurarea oficiala a stațiunii balneare care avea nenumarate hoteluri, așezaminte de tratament, casino și strand iar proprietarul visa să o transforme într-o statiune de notorietatea celei de la Karlovy Vary.

Desi peisajul este  superb lasa însă impresia unei statiuni uitate si neingrijite Peste vechile hoteluri, biserica, gara și conacul Monteoru patina timpului și-a pus amprenta dar autorită țile nu par deloc preocupate de vreo renovare. Au aparut cateva pensiuni si un hotel de patru stele. Doar vara când strandul cu apa sarata este deschis stațiunea prinde viață.Culmile muntoase împadurile cu frasin, stejar, brad au o frumusețe tulburatoare iar acum la ceas de toamnă frunzele copacilor au culorile curcubeului  iar peisajul pare ireal, de parcă ar fi desprins dintr-o poveste.La ceas de toamnă, Sărata Monteoru, este un loc de popas … , departe de agitația ora-șului  și  unde se poate respira aer proaspăt.

Adriana Macsut

Advertisement
Published in: on September 26, 2009 at 11:01 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2009/09/26/popas-la-sarata-monteoru/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: