Politicieni si jurnalisti balbaiti la apel

Retorica (gr: ῥήτωρ, rhêtôr, orator, invatator) reprezinta o disciplina care studiaza (incepand din antichitate) discursurile al căror scop este convingerea ascultătorului (modificarea opiniilor sale). Tratatele de retorica prezinta:
– modul de gasire (inventio) , organizare (dispositio) si formulare ideilor în modul cel mai pregnant, cu ajutorul figurilor de stil (elocutio) precum si
– memorizarea (memoria) şi rostirea discursului în public (actio).
Aceasta este definitia dar de la definitie pana la punerea in practica este multa munca.
Politicienii si jurnalistii care tot invadeaza micul ecran nu sunt deloc familiarizati cu regulile retoricii. Balbaitul si aaa sunt la ordinea zile in discursurile lor. Zilele trecute acesta tema a fost abordata pe postul Realitatea iar madam Liiceanu intr-un discurs balbait aaa spunea ca este nevoie de lectii de comunicare. Intrebarea insa este cine ar putea da aceste lectii de comunicare.
Am urmarit posturi de televiziune din Marea Britanie, SUA, Franta, Italia Germania si am vazut ca acolo jurnalistii si politicienii nu se balbaie si nu folosesc aa . Ai nostri politicieni, jurnalisti , moderatori, comentatori etc nu sunt in stare nici macar sa citeasca de pe promtere fara sa aiba un acces de aaa.
Ar trebui reformata gramatica si introdusa o noua conjunctie aaa.
Folosirea in mod exces a lui aaa arata incultura, saracia a vocabularului… asa ca ar fi cazul unei reciclari si schimbari de garda. Este nevoie de politicieni si jurnalisti care sa cunoasca macar regulile retoricii.

Advertisement
Published in: on November 18, 2009 at 5:11 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2009/11/18/politicieni-si-jurnalisti-balbaiti-la-apel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 CommentsLeave a comment

 1. Ziaristi de la The Economist si Frankfurter Allgemeine Zeitung: Mircea Geoana e dator cu explicatii legate de vizita la Moscova
  de Dan Tapalaga HotNews.ro
  Miercuri, 18 noiembrie 2009, 12:56 Actualitate | Politic

  Doi jurnalisti de la The Economist si Frankfurter Algemeine Zeitung, specializati in Europa de Est, au declarat pentru HotNews.ro ca Mircea Geoana ar trebui sa explice vizitele private efectuate la Moscova. HotNews.ro a intrebat corespondentii specializati de la doua prestigioase publicatii daca Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului si vicepresedinte CSAT la data efectarii vizitei la Moscova (27 aprilie) este dator cu explicatii publice mai detaliate, avand in vedere ca era totusi o vizita privata. Redam integral raspunsurile celor doi corespondenti:

  * Edward Lucas, corespondent pe problemele Europei Centrale si de Est, The Economist: “Cu siguranta ar fi interesant sa avem parte de o explicatie din partea dlui Geoana asupra acestui eveniment. Desi este pe deplin normal si adecvat pentru inalti politicieni sa intreprinda vizite in strainatate si sa aiba, pe alocuri, intalniri in particular, ei ar trebui sa fie foarte atenti sa fie deschisi in privinta contactelor cu regimuri precum cel din Rusia, cu istoria lui de incercari de a manipula politica interna a altor tari.”

  * Karl Peter Schwarz, corespondentul politic FAZ: “Nu cunosc cazuri similare din Germania. Daca un inalt politician merge in Rusia, el discuta deschis despre acest lucru deoarece nu exista motive pentru care sa-l tina secret si este evident pentru toata lumea ca inaltii politicieni trebuie sa aiba contacte in Rusia si in alte tari. Ma nedumireste de ce un politician roman cu experienta, fost diplomat si fost ministru de Externe, viziteaza Moscova fara sa ofere informatii si explicatii in acest sens. Trebuie sa fi stiut ca secretele duc la suspiciuni. A meritat sa riste? Si in ce scop?”

  Printre observatorii acreditati la Autoritatea Electorala Permanenta (majoritatea organizatii de presa sau ONG-uri), s-au acreditat ca observatori ai alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie Churov Vladimir, presedintele Comisiei Electorale Centrale din Federatia Rusa si Zhukov Nikolay, in calitate de reprezentant Comisiei Electorale Centrale si Loshakov Anatoly, atasat la Ambasada Rusa.

  Un purtator de cuvant al Autoritatii Electorale Permanente a declarat pentru HotNews.ro ca primii doi s-au acreditat si la alte alegeri. Potrivit unor informatii HotNews.ro, reprezentantii Federatiei Ruse s-ar fi acreditat la solicitarea PSD, prin intermediul lui Cozmin Gusa. Acesta a negat, declarand cu nu-l cunoaste pe Churov si ca singurele demersuri pe care le-a facut in ce priveste monitorizarea alegerilor din Romania au fost in Statele Unite, “intr-o tara cu traditie democratica si cu ONG-uri puternice”

  Geoana, a doua vizita privata la Moscova

  Mircea Geoana a declarat marti ca, in timpul vizitei pe care a efectuat-o la Moscova, in primavara acestui an, a “avut contacte si in zona Administratiei Prezidentiale, si in zona administratiei primului-ministru”. El a afirmat ca, dupa ce a parasit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, a mai intreprins o vizita privata in Rusia. Geoana n-a spus insa cu cine s-a intalnit si ce teme concrete s-au discutat, limitandu-se la afirmatia ca a urmarit “normalizarea” dialogului cu Federatia Rusa, in conditiile unei “relatii congelate” cu Romania, pentru care l-a gasit vinovat pe Traian Basescu. Detali aici si aici

  Replica sefului PSD a venit dupa ce presedintele Traian Basescu l-a acuzat marti pe Mircea Geoana ca a fost la Moscova pentru a obtine ajutorul Rusiei in alegerile prezidentiale si a avertizat ca “Rusia nu face cadouri”. “Din aprilie si pina acum am mai fost o data la Moscova, intr-o vizita privata”, a spus el, la Realitatea TV. Mircea Geoana a sustinut ca detine suficienta expertiza in zona diplomatiei iar cele doua vizite nu au ramas fara rezultate: “Am primit o invitatie oficiala, in urma cu cateva zile, pentru o vizita la Moscova”.

  Liderul PSD a criticat abordarea presedintelui Basescu din zona politicii externe, acuzandu-l pe acesta ca exploateaza “sindromul lui Stalin” si “filonul anti-rusesc” care exista inca in Romania.

  * Si istoricul Armand Gosu, specializat in spatiul ex-sovietic, susine ca e nevoie de lamuriri suplimentare in ce priveste vizitele lui Mircea Geoana la Moscova: “Al doilea om in stat nu face vizite private la Kremlin. Poate sa faca o vizita privata la Soci sau intr-una din statiunile din Crimeea, dar nu la Kremlin. De aceea este perfect indreptatita solicitarea opiniei publice si a lui Crin Antonescu, contracandidatul d-lui Geoana in cursa prezidentiala, ca presedintele Senatului sa vina cu explicatii, despre scopul vizitei sale, despre ceea ce a discutat acolo. Inca ceva, pretentia ca s-a dus acolo, intr-o vizita privata, pentru a imbunatati relatiile cu Rusia este nefondata. Daca i-ar fi pasat de starea precara a relatiilor cu Rusia, sau cu alte tari din fostul spatiu sovietic, d-l Geoana ar fi putut actiona ca membru al comisiei de politica externa a parlamentului Romaniei impotrivindu-se acreditarii “ambasadorilor” ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, care ocupa mai toate posturile din acest spatiu si care, datorita precarei expertize pe spatiul respectiv, pun diplomatia romaneasca intr-o situatie cel mai adesea ridicola. Dar d-l Geoana n-a spus nimic, ba din contra a pus umarul la crearea acestei situatii si in calitate de ministru de externe, pina in 2004, si in calitate de membru al Comisiei de politica externa, dupa 2004.”

  Reamintim ca HotNews a relatat, in premiera, faptul ca Mircea Geoana a facut, in luna aprilie, atunci cand era sef al Senatului si vicepresedinte al CSAT, o vizita privata in Rusia. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU.

  Citeşte mai multe despre vizita secreta la moscova • frankfruter allgemeine zeitung • mircea geoana • the economist
  FACEBOOK

  • V-am postat comentariul care insa nu are nicio legatura cu alocutiunea dumnevoastra. Macar ar fi trebuit sa aveti bunul simt de a posta ceva la obiect!

  • Si de ce m-ar interesa pe mine acesta stire. Ce asuce concret in viata mea? Ce legatura are cu postarile mele de pe blog. Acolo sus opozitia si puterea fac afaceri impreuna si in fata poporului de rand joaca o piesa a neingelegerilor. Am lucrat in presa destul de mult timp. Asa ca incercati sa prindeti in mreja oameni care nu cunosc culisele politice. Nu mai mintiti cu tembeli stiri. Vin ai nostri/placa ai nostr/ dizidentii mor ca prost. Sa va fie rusine acolo sus unde sunteti. Nu va pasa deloc de oamenii de rand. Pentru voi nu suntem decat o simpla masa de manevra la vot. In rest nu va intereseza ca nu avem bani de mancare, medicamente, plata a utilitatilor. Am dus-o prost sub toate guvernarie desi am incercat sa muncesc decent. Defectul meu a fost ca nu aveam rude sus puse.. ! Avantajele unor functii bine platite sunt doar pentr voi si progeniturile voastre. Oamenii obisnuiti trebuie sa doar sa suporte o viaza mizerabila.

 2. Este adevărat că expresia “aaa” şi uneori “ăăă” este una dintre cele mai folosite în exprimările de la TV ale politicienilor. Întradevăr, câteva lecţii de retorică ar prinde bine.

  • Pentru multi aaa este o figura de stil. Retorica nu se mai studiaza din nefericire!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: