Calea de la matematică la pictură… sau câteva cuvinte despre destinul Persidei Negruţi

A consemnat Adriana Mihaela Macsut
Foto:Ştefan Grosu

1) Unde şi când te-ai născut?
M-am născut la Târgu Mureş pe 9 martie 1963.
2 Care ar fi drumul formării tale artistice?
Mi-a plăcut de mică să desenez şi să colorez. Tatăl meu, de la care am şi moştenit multă răbdare şi un pic de talent, m-a convins ca din clasa a 5-a să frecventez Şcoala de Arte. În clasa a IX-a când liceul de arte s-a desfiinţat, devenind secţie a Liceului Pedagogic, am refuzat să mă înscriu la un alt profil, visând, ca mulţi dintre colegii mei, să devin mare pictor.
3) Cum ai ajuns sa studiezi matematica?
Vremurile erau grele. Ca să reuşeşti să fii admis la o facultate de profil artistic trebuia: sau să fii un talent extraordinar sau sa ai pile şi relatii sau foarte mulţi bani… .iar eu ştiam că nu întrunesc niciuna din aceste calităţi. Mulţi dintre colegii mei, chiar dacă au absolvit Liceul de Arte s-au reprofilat!
Eu ştiam destul de bine ce calităţi şi ce defecte aveam: la desen eram aş zice bună, poate foarte bună dar culoarea n-o stăpâneam grozav. Cu încrederea în propria-mi persoana n-am stat prea grozav niciodată. În lumea artiştilor este greu să răzbeşti dacă nu eşti convins ca eşti foarte bun! Şi atunci urmând exemplul surorii mele am dat admitere la Arhitectura şi-am picat cu brio: ghici.. n-am luat tocmai proba de desen!
Era nevoie de foarte multă muncă şi mi-ar fi plăcut să fac Facultatea de Arte Plastice dar aveam nevoie şi de un profesor foarte bun ca meditator pe care l-am şi găsit dar în Bucureşti. Ai mei erau oameni simpli şi n-aveau bani să mă susţină. Mie într-adevăr îmi plăcea matematica şi am dat admitere: şi am intrat dar m-am acomodat foarte greu şi-am vrut nu o dată să renunţ… dar nu stiu de ce şi cum până la urmă am absolvit Facultatea de Matematică.
4) Ai putea să îmi defineşti în câteva cuvinte activitatea ta ca profesor de matematică?
Sunt profesor de matematică la Grupul Şcolar Ion Vlasiu din Târgu Mureş. Elevii spun că sunt exigent dar poate că alta dată voi vorbi despre acest subiect.
5) Am văzut ca ai o tehnică inedită care presupune pictatul pe coaja de ouă. Te rog să o descrii!
Am mai descris eu tehnica cuiva şi… mi-a furat meseria aşa că prefer sa n-o mai fac! Glumesc! Prin folosirea coajei de ou se obţine o textură a suprafeţei care îmi permite obţinerea unor efecte pe care o suprafaţa plană nu mi le-ar permite. Îmi place să mă joc nu numai cu culoarea ci şi cu suprafaţa

6) Am văzut că realizezi tablouri dar si icoane. Bănuiesc ca în momentul în care pictezi ai o stare specială, încarcat cu spiritualitate. Ce preferi mai mult să pictezi peisaje sau icoane?
Nu prefer ceva anume. Meseria mea este cea de professor de matetică dar ador sa pictez: este o relaxare, o stare deosebită, este ceea ce fac fără să trebuiască să fac pentru că vine din fiinţa mea! Încerc să evidenţiez ce este frumos în preajma mea, indiferent ca este o floare, un pom, chipul lui Iisus sau al Maicii Domnului.
Într-adevăr, când pictez am o stare special. Nu mai sunt eu omul mărunt mistuit de griji, de probleme, simt că trăiesc într-o altă lume dominată de frumos şi iubire.
7 ) Consideri ca pictatul icoanelor te aduce mai aproape de Dumnezeu?
Nu mi-am pus niciodata problema aşa! Mi s-a spus că icoanele mele sunt încărcate de energie pozitivă. Dacă este aşa înseamnă că fac un lucru bun iar eu cred că numai faptele bune şi gândurile curate te pot aduce mai aproape de Dumnezeu.
8) Iar acum ce ai ai de spus ca încheiere?
Aş mai aduga şi PS la interviu. În general lucrurile sunt complicate. Este greu ca în câteva cuvinte să explici o viaţă! Sper ca n-am spus multe prostii! Nu sunt om de litere ci sunt un biet profesor de matematică, destul de exigent după opinia elevilor!

Pagină web cu picturile Persidei Negruţi: http://www.artis-kalyana.ro/
http://www.artis-kalyana.ro/Biografie%20Persida%20NEGRUTI.html
Biografie Persida NEGRUTI

NASCUTA: 9 martie 1963, în Targu-Mures.

STUDII:
A absolvit Liceul Pedagogic în anul 1981 si Facultatea de matematica a Universitatii Bucuresti, în anul 1987. Din anul 1990, este profesor de matematica la Grupul Scolar Ion Vlasiu din Targu-Mures.
Este membra a Asociatiei Artistilor Plastici Mures din anul 2002.

EXPOZITII
A participat la expozitii de grup si colective organizate de AAP Mures,
în Sala de Expozitii ,,Unirea” la: Expozitia dedicata zilei de 8 Martie,
Salonul Judetean de primavara, Salonul anual de pictura si
Expozitia judeteana de icoane si obiecte de cult (2002 – 2006),
precum si la expozitiile organizate în Cetatea Medievala din Targu-Mures.

OPERE IN COLECTII SI MUZEE:
Are lucrari de pictura si icoane în Romania si in strainatate.

TEHNICI FOLOSITE:
Pictura in ulei pe panza si carton, icoane pe suport de coaja de oua, pe lemn, carton si sticla.


Published in: on August 3, 2010 at 12:56 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2010/08/03/calea-de-la-matematica-la-pictura%e2%80%a6-sau-cateva-cuvinte-despre-destinul-persidei-negruti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 CommentsLeave a comment

  1. […] August 9th, 2010 Hello there! If you are new here, you might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Powered by WP Greet Box WordPress Pluginifilosofie.ro. Ion Barbu a făcut conexiunea dintre geometrie și poezie, care undevaîn sferele lor înalte se întâlnesc. Matematica este alăturată picturii de către Persida Negruți, o profesoară de matematică cu veleități de pictor. Mai jos ifilosofie.ro prezintă o parte din interviul realizat de Adriana Macsut și publicat pe pagina personală, adymacsut.wordpress.com: […]

    • Persida este o prietena deosebita. Ma bucur ca am fost colega cu ea.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: