Craciun 2011Ziua de craciun marcheza nasterea lui Isus Cristos si inceputul efectiv al istoriei crestine a omenirii. Consumismul a transformat sarbatoarea intr-o festivitate comerciala in care refuz sa ma aliniez.
Din 2002 de cand m-am stabilit in Bucuresti merg in noaptea de Craciun la Catedrala Romano-Catolica din Bucuresti. Precizez ca in curtea Catedralei se afla afla Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti de care ma leaga multa amintiri. Prima mea licenta a fost in fizica iar cea de-a doua am sustinut-o acolo la Institutul Catolic avand ca indrumator pe Mons. Pr. Prof. Univ. Dr. Vladimir Peterca pe care il consider mentorul meu spiritual. De la acest preot deosebit (as spune de har) am invatat ca in viata trebuie urmata calea cea dreapta si trebuie spus adevarul in orice circumstanta si indiferent de consecinte.
In noaptea de Craciun a anului 2010 am contemplat misterul venirii pe lume al Pruncului Isus. Copilul din iesle intinde mainile iar zambetul lui luminos exprima deja chemarea de mai tarziu: “veniti la mine toti cei care sunteti bolnavi, saraci, impovarati!”. Primi care au urmat chemarea lui Isus au fost magi si pastorii. Chemarea cristologica este insa adresata fiecaruia dintre noi. Mons. Ioan Robu, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, arata ca acest urmeaza-ma este adresat fiecaruia dintre noi pentru ca toti sa ajungem la “Scoala lui Isus, Invatatorul Suprem; scoala iubirii, a comuniunii, a adevarului, a libertatii; scoala mantuire”.
Mons. Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucuresti, arata ca ne aflam astazi la 21 de ani de la evenimetele din decembrie 89 iar cine s-a nascut (la fel ca si mine) inainte de 89 a trait o perioada de multe schimbari si nu trebuie raprtate acest schimbari la trecut. Criza economica starneste ingrijorare dar intre atatea griji uitam sa fim marturisitori ai lui Cristos. Pruncul infasat in iesle ne aminteste ca trebuie sa ramanem marturisotori crestini. ,,Isus este Craciunul. Este Isus cel care vindeca rani, care daruieste iertare, care da sansa unui nou inceput” (ibidem).
Asadar ma gandesc atunci la familie, rude, prieteni, colegi, la citotorii blogului meu si pe toti ii chem sa ne bucuram impreuna de evenimentul Nasterii Mantuitorului. Cristos este totul in orice timp si ne arata calea prin care putem razbate prin durerile dar si bucuriile vietii.
Putina oameni stiu totusi ca sarbatoarea Craciunului dureaza pana Boboteaza, momentul in care Isus a fost botezat de catre Antemergatorul Ioan Botezatorul. Fiind nascuta pe 30 decembrie 1967 sunt asadar un copil al craciunului. Insa nu trebuie uitat ca tot intr-o zi de Craciun, pe 30 decembrie 1947, guvernul petru Groza, l-a fortat pe Majestatea sa Regele Mihai sa abdice. De atunci tara s-a prabusit itr-un intuneric ateist. Deviza Casei Regale era Nihil Sine Deo adica nimic fara Dumnezeu iar comunistii aveau ca deviza o lume fara Dumnezeu. Omul nu poate trai fara raportarea la divinitate pentru ca este faptura creata iar Creatorul este Dumnezeu. Iar Dumnezeu Tatal a iubit asa de mult lumea incat a trimis in lume pacatoasa pe Fiul Sau Unic Isus cristos sa ne curateasca, sa ne mantuiasca.
In incheiere nu pot spune decat Craciun fericit, binecuvantat si luminos pentru toti!
Aceasta sarbatoare a nasterii Mantuitorlui sa ne statorniceasca in iubirea fata Pruncul Isus si impreuna sa mergem sa ne impartasim la Scoala Intelepciunii lui Cristos.

Advertisement
Published in: on December 28, 2010 at 4:14 pm  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2010/12/28/craciun-2011/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 CommentsLeave a comment

  1. Multumesc pentru link. Foarte frumos articol!

    • Iti multumesc si ma bucur ca ti-a placut. Merg la Liturghia de Craciun de la Catedrala Romano-Catolica de prin 2002 ( de cand locuiesc in Bucuresti)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: