Români și maghiari au celebrat împreună Rusaliile Catolice la Șumuleu Ciuc în 2019

                                                                                    Pe 6 iunie 2019, la ora 22,30, am plecat un grup de 41  pelerini, de la Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția – București)  spre Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, mentor spiritual fiind, Cristinel Țâmpu, preot vicar la Parohia Catolică de la Bărăție, amintită anterior. Grupul era format din maghiari și români, așa că, pe drum, s-au spus rugăciuni și s-a cântat în română și maghiară. Am juns la Sanctuarul Marian în zorii zilei, iar la ora 9 am pornit în Calea Crucii spre Muntele Ciuc, la sanctuarul amenajat în aer liber, unde urma să aibă loc liturghia de Rusalii și unde cu o săptămână în urmă a celebrat o liturghie Papa Francisc. Urcușul a fost greu și din nou pe munte am văzut și am auzit cum români și maghiari se roagă împreună, de această dată la cele 14 opriri din Calea Crucii.  Fiecare grup a venit cu steagul parohiei. Au fost chiar pelerini care au venit pe jos de la localități aflate la câțiva kilometri de  Șumuleu Ciuc, dar și de departe: de la Valea Uzului, aflată la vreo 70 kilometri, iar ceangăii din zona Bacău au parcurs peste 100 de kilometri pe jos, venind prin trecătoarea Ghimeș-Palanga (de altfel, în Duminica Rusaliilor, în zori, are loc, la Șumuleu Ciuc,  chiar o liturghie  a ceangăilor). Mii de secui, ceangăi și maghiari (din România și Ungaria) au venit în costum popular. La fel ca liturghia la care a fost prezent Papa Francisc, a venit și Președintele Ungariei, János Áder și care a fost ca și atunci, un simplu pelerin. La liturghia de Rusalii, care a început la ora 12 și  durat vreo două ore erau pe munte peste 200 000 de pelerini care au îndurat o vreme extremă: căldură teribilă, dar și furtună cu ploaie în rafale.

Pelerinajul la Rusalii la Șumuleu Ciuc are o tradiție veche de sute de ani: povestea spune că în 1567  principele János Zsigmond a încercat să îi  treacă forțat pe secuii catolici la protestantism, iar în timp ce barbații secui se luptau cu armata principelui, femeile, bătrânii și copii se rugau la Statuia Fecioarei Maria și ca prin miracol, chiar dacă erau inferiori și mai rău instruiți decât armata principelui, secuii au învins, iar de atunci, secuii au făcut legâmănt sfânt să vină în fiecare an la pelerinaj de Rusalii la Șumuleu Ciuc, victoria având loc în sâmbăta Rusaliilor din acel an. Treptat, însă  tradiția pelerinajul a început să se extindă la nivel europoean și mondial, așa că aici se pot întâni mulți pelerini  din Europa, dar și de pe alte continente.  Este emoționat momentul din liturghie când pelerini care vorbesc diferite limbi își dăruiesc pacea.

Advertisement
Published in: on June 9, 2019 at 12:21 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://adymacsut.wordpress.com/2019/06/09/romani-si-maghiari-au-celebrat-impreuna-rusaliile-catolice-la-sumuleu-ciuc-in-2019/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: